Pages

TiPs 4 sTuDeNtS aFtEr PmR..=)))

Assalamualaikum n salam sejahtera..=)))

waa..da lame x update blog ni.. n dah lame x blogwalking..huhu., gara2 broadband yang agak lembappp..huhu..
this time nak share la sedikit tips untuk adik2 lpas pmr., form 4 next year., untuk yg dapat flying colours 2,..
4 those yg lain 2, do the best in SPM okeyh!!!..
here i want to share some tips lah untuk adik2 supaya tidak menyesal di kemudian hari.,huhu..

  • 1st of all, form 4 bukan lah tahun honeymoon okey,, rasenye cikgu2 pon mesti pesan perkare yang same jgak..
  • get ready physical n mental., sebab korang akan melalui saat2 sukar lepas ni.. subjek2 pon bertambah berat!!.,lagi2 yg nak amik biologi,fizik n kimia.. semuanye benda baru..
  • betulkan mind setting tao!!.. jangan ambil peduli dengan kate2 senior yang merungut pasal subjek2 yang susah.. korang kena tanam dalam HATI n MINDA korang, semuanya adalah ILMU.. tiada yang senang dalam usaha nak menuntut ilmu tu..kan3?? huhu
  • make sure korang dah fikir masak-masak nak pilih aliran mane time form 4 nanti.. sains tulen kah? akaun kah? teknikal kah?? untuk yang muslim, jalan paling baik adalah solat sunat istikharah..=)  
  • kalau korang dah sangat2 ready, tusyen la awal2.. nanti kat sekolah boleh tido..huhu..*just kidding*..tusyen 2 satu alternatif la,.so nanti xde la blur sgt an..

2 antare general tips yang boleh di share la.. kat cni, saye jugak nak share tips untuk mane2 students yang konpius nak tukar sekolah @ x..

  • 1st skali, just apply for (sbp,mrsm n skolah teknik) bile korang betol2 nak tukar sekolah ok. kalau korang rase nak mencube je, baik tak payah sebab nanti kesian kat orang lain yang x dapat.. dont be selfish ok!!!
  • once korang dah dapat offer letter from skolah2 yg korg apply 2, make sure korang check dulu la pasal sekolah 2.. but, jangan la check berdasarkn khabar angin je.. check la ranking skolah 2 untuk spm ke., skolah 2 kluster ke.. skolah 2 sekolah berprestasi tinggi ke..macam tu la..ok..sbb ni kan untuk mase depan..
  • siapkan diri korang untuk menghadapi suasana di sekolah baru 2.. make sure korang pilih kawan2 yang baik tao...
  • jangan lupe sekolah lame..sekali-sekala datang la melawat sekolah lame korang 2 k..=)
kadang2 ade orang yang xnak transfer skolah sbb xnak berpisah dengan kawan-kawan sekolah lame.. but remember, peluang 2 hanya datang sekali je.. so, kalau korang tolak tawaran tu, fikirla bape ribu pemohon yang dah apply nak dapatkan tawaran itu.. persahabatan itu takkan terputus walau kita berjauhan.. kalau korang berjaya kat skolah baru 2, insyaallah sahabat2 tu akan turut happy dengan kejayaan kita..n korang pon akan dpt buktikan yg pilihan korang 2 tepat..btol x?

sebagai sahabat lak, kite kena menyokong sahabat kita yang pilih untuk menukar ke sekolah yang lebih baik jika itu pilihannya..sebagai sahabat yang baik, doakanlah kejayaan mereka..dan JANGAN SESEKALI memburuk-burukkan mereka oke..=)

semue nasihat2 ni berdasarkan pengalaman saye tao..huhu.. good luck untuk semue adik2.. JANGAN TIDUR DALAM KELAS DAH TAO!!!huhu.. that's all..thanks for reading..salam..=)
 no sleeping k!..wpun aku kuat tido..haha
 no couple tao!!.. nanti jadi cam aku.. tak dpt straight A's..=(..huhu
 TERUSKAN FOCUS!!!











5 comments:

  1. hye awak. Good tips lah :) Suka. Boleh tak guna tips nie after saya habis SPM nanti?
    Btw, do visit my blog okay
    http://anakpakciknasir.blogspot.com
    Thank you

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. berguna sgt tips ni utk sy . thnks :)

    ReplyDelete
  4. Nurammarlinanasir.. welcome.. mestila boleh guna...=) stay focus oke..=)

    cik ct kelembai.. welcome..=) love to share with u..=)

    ReplyDelete
  5. rewang-rewang baca nota..hihi

    ReplyDelete

kindly leave your comments and response here. =)